Elementele de vindecare ale mierei sunt folosite în multe preparate cosmetice pentru piele și păr, nu numai pentru potențialul lor antiseptic și antioxidant, ci și pentru efectul de înmuiere, calmare și condiționare. Mierea lubrifiază pielea și menține umezeala, fiind un ingredient ideal în compoziția produselor de frumusețe, de la balsamuri de buze și loțiuni până la șampoane și scrub-uri pentru față.

Susținătorii îngrijirii naturale și cosmetice recomandă aplicarea mierei direct pe cosuri și pe buzele uscate și diluarea unei lingurițe de miere în 4 căni de apă caldă pentru a fi folosită ca o clătire de păr pentru luciu suplimentar.

Mierea se folosește ca antiseptic topice în geluri, creme, pansamente pentru răni și alte produse de tratare a pielii și astfel de produse sunt disponibile în comerț fără prea mult efort.

Mierea impresionează cercetători și comunitatea medicală datorită capacității unice de a stimula vindecarea și de a reduce formarea de țesut cicatricial în pofida nivelurilor scăzute de peroxid de hidrogen. Medicina tradițională indiană Ayurveda, uneori încorporată în practici medicale alternative și complementare, găsește multe utilizări pentru miere ca remediu la domiciliu.

Remedii Ayurveda cu miere

Remediile simple includ amestecarea a 2 părți suc de lime cu 1 parte miere pentru a fi folosite ca gargară pentru dureri în gât și amestecarea unei cantități egale de miere și suc de ghimbir pentru a fi utilizate ca sirop de tuse. Ceaiurile de ghimbir cu miere și turmeric sunt excepționale.

Practicanții Ayurveda au fost printre primii care au folosit mierea ca remediu topic pentru arsuri, tăieturi și diverse forme de dermatită și eczeme.

În plus, dacă v-ați distrat puțin prea tare noaptea trecută, ar fi recomandată, de asemenea, amestecarea a aproximativ 2 lingurițe de miere și ½ ceasca de iaurt simplu în ½ ceasca de suc de portocale ca remediu pentru mahmureală.

Riscurile de sănătate ale mierii în dietă

Deși mierea intră, în general, în categoria “nu poate dăuna, ar putea ajuta”, alături de alte alimente funcționale și remedii natural, aceasta poate avea avantaje față de zahărul de masă, însă există câteva mențiuni de avertizare.

Dacă încercați să reduceți din greutate, aveți hiperglicemie sau diabet zaharat ridicat sau dacă urmăriți consumul de carbohidrați din orice motiv, utilizați mierea în doze mici, dacă este cazul. De fapt, dacă aveți probleme cu zahărul din sânge, discutați cu medicul sau dieteticianul dvs. despre incorporarea mierii în dieta dumneavoastră.

Deși studiile efectuate la animale au arătat că mierea poate reduce atât zahărul din sânge, cât și grăsimile din sânge (trigliceridele), poate contribui la creșterea cantității de insulină eliberată în sânge, aceste beneficii au apărut în timpul folosirii mierei în asociere cu medicamentele pentru diabet și nu au fost încă confirmate în totalitate.

Deși rare, au existat, de asemenea, reacții alergice, de la erupții cutanate și urticarie până la șoc anafilactic, atât datorită mierii aplicate local, cât și din miere ingerată. Aveți grijă deosebită dacă știți că sunteți alergic la albine sau polen. Mierea nu este recomandată pentru persoanele sub vârsta de 1 an.