Din punct de vedere nutrițional, mierea conține cantități foarte mici dintr-o mare varietate de vitamine, minerale, proteine și antioxidanți care luptă împotriva bolilor, ceea ce, teoretic, face mierea mai sănătoasă decât zahărul alb granulat (zahăr de masă).

Mierea versus zahărul

Dar mierea este cea mai mare parte o combinație de glucoză și fructoză - unele dintre aceleași substanțe zaharoase care alcătuiesc zahărul alb (deși în proporții diferite) - precum și alți îndulcitori lichizi din surse naturale, cum ar fi agave și sirop de arțar. În comparație cu zahărul granulat, mierea este mai dulce, are mai multe calorii și un coeficient mai mare de carbohidrați și zaharuri totale.

O lingură de miere de 21 de grame asigură aproximativ 60 de calorii si 17 g carbohidrati (16-17 g din zahăr), în timp ce 1 lingură de zahăr granulat oferă 49 de calorii și 13 g carbohidrati (13 g din zahăr) .

Calitățile antibacteriene naturale ale mierii

În stup, deoarece nectarul inițial se deshidratează și se transformă în ceea ce știm a fi miere, se produc cantități mici de peroxid de hidrogen antiseptic. Deoarece peroxidul de hidrogen are calități antibacteriene, mierea a fost folosită în mod tradițional ca medicament traditional și este utilizată în prezent pentru a promova vindecarea și prevenirea infecțiilor la rănile, arsurile și ulcerațiile cutanate, inclusiv rănile chirurgicale, rănile de presiune, ulcerele piciorului diabetic și diferite tipuri de ulcere piciorului.

Mierea este un vechi leac modern

Odată cu dezvoltarea antibioticelor moderne, utilizarea medicamentelor de miere a căzut din favoare. Totuși, în ultimele decenii, după dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice, cercetătorii caută din nou calitățile antibacteriene ale mierei. Deoarece, în general, bacteriile nu par să dezvolte rezistență la miere, mierea aduce un potențial terapeutic de utilizare ca antibiotic cu spectru larg (unul care poate trata diferite tipuri de infecții).

Mierea este subiectul cercetărilor ca ingredient potențial în suplimentele și medicamentele care ar putea fi utilizate pentru a trata o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv astm bronșic, boli ale inimii, diabet zaharat tip 2, diaree, infecții fungice, ulcerații externe, viruși și chiar anumite tipuri de cancer.

Deoarece majoritatea experimentelor efectuate până în prezent au fost efectuate pe animale de laborator și în vase Petri, folosind miere special pregătită, nu este încă clar dacă sau exact cum mierea poate fi utilizată cu succes de către oameni pentru majoritatea acestor condiții. Dacă cercetările viitoare confirmă eficacitatea mierii la oameni, oamenii de știință vor trebui, de asemenea, să determine care tipuri de miere sunt suficient de puternice pentru a avea un efect medicinal și, atunci când sunt administrate pe cale orală, cât de multă miere este eficientă pentru diferite condiții.

În administrarea mierii ca adjuvant terapeutic, asigurați-vă că urmați ordinele medicului dumneavoastră. Acest beneficiu natural al mierii nu este superior beneficiilor cunoscute ale medicinei modern, dar poate fi un foarte bun supliment.