Utilizările tradiționale ale mierei în domeniul îngrijirii medicale se întind până antichitate. Valoarea sa, dincolo de un îndulcitor, este redescoperită de medicina modernă. Anticii din civilizația vedică au considerat mierea una dintre cele mai remarcabile daruri ale naturii pentru omenire. Cercetările moderne indică faptul că această substanță posedă proprietăți nutriționale și medicinale unice.

Mierea și pielea

Mierea aplicată pe piele este considerată utilă în tratamentul rănilor și rănilor. Mierea calmează durerea, acționează ca un antiseptic, grăbește vindecarea și este deosebit de eficientă în vindecarea arsurilor și carbunculilor.

Miere și tuse iritantă 

Utilizarea mierei este foarte benefică în tratamentul tusei iritante. Ca agent demulcent sau calmant, produce un efect liniștitor asupra mucoasei inflamate a tractului respirator superior și ameliorează tusea iritantă și simptome precum dificultate la înghițire. Din același motiv, este utilizat în fabricarea diferitelor amestecuri de tuse. Gargara cu miere este, de asemenea, foarte utilă în tusea iritantă.

Miere și insomnie

Mierea a fost folosită de secole pentru tratamentul insomniei. Are acțiune hipnotică în aducerea somnului. Ar trebui servită cu apă, înainte de a merge la culcare, în doze de două lingurițe într-o ceașcă mare de apă. Bebelușii, spun textele, în general adorm, după ce au luat miere.

Mierea pentru boli orale

Mierea este considerată foarte valoroasă pentru menținerea sănătății gurii. Aplicată zilnic pe dinți și gingii, curăță și dă strălucire dinților. Împiedică depunerea tartrului la baza dinților și previne decăderea și căderea timpurie a dinților. Fiind un antiseptic usor, previne cresterea microorganismelor dăunătoare.

De asemenea, mierea păstrează sănătatea gingiilor, crescând vascularizarea acestora. În cazul ulcerului în cavitatea bucală, mierea ajută la vindecarea timpurie și previne sepsisul și mirosul rău și formarea de puroi legate de infecția pyogenică. Gargara cu apă de miere este foarte utilă în gingivită pentru a ameliora inflamația gingiilor.

Mierea și ochii

Mierea are o istorie îndelungată pentru ameliorarea diferitelor afecțiuni oculare. Se aplică zilnic pe ploape pentru câteva minute și îmbunătățește vederea. Este foarte utilă în tratamentul pruritului ochilor, trachomului, conjunctivitei și altor boli similare. Aplicația sa obișnuită internă și externă va preveni glaucomul în stadiul inițial al bolii.

Mierea și stomacul

Mierea este utilă în menținerea stării de sănătate a stomacului. Tonifică stomacul, ajută la digestia corectă și previne bolile stomacului. Reduce de asemenea supraproducția acidului clorhidric, prevenind astfel simptome precum greață, vărsături și arsuri la stomac.

Atunci când materia fecală putredă și alimentele nedigerate sunt prezente în canalul alimentar, mierea acționează ca un laxativ și emetic și curăță canalul digestiv al materiei uzate.