Utilizările tradiționale ale mierei în domeniul îngrijirii medicale se întind până antichitate. Valoarea sa, dincolo de un îndulcitor, este redescoperită de medicina modernă. Anticii din civilizația vedică au considerat mierea una dintre cele mai remarcabile daruri ale naturii pentru omenire. Cercetările moderne indică faptul că această substanță posedă proprietăți nutriționale și medicinale unice.

Utilizările tradiționale ale mierei în domeniul îngrijirii medicale se întind până antichitate. Valoarea sa, dincolo de un îndulcitor, este redescoperită de medicina modernă. Anticii din civilizația vedică au considerat mierea una dintre cele mai remarcabile daruri ale naturii pentru omenire. Cercetările moderne indică faptul că această substanță posedă proprietăți nutriționale și medicinale unice.

Valoarea nutritivă a mierii

Zaharurile din miere sunt glucoză, fructoză și zaharoză. Glucoza este cea mai simplă dintre zaharuri. Se produce în sângele animalelor vii, în sucurile de fructe și legume. Glucoza reface oxigenul care este înlocuit cu acid lactic atunci când se instalează oboseala.

Fructoza, cunoscută și ca levuloză sau zahărul din struguri, cristalizează mai ușor decât glucoza și dezvoltă țesuturi. Zaharoza este o combinație de glucoză și fructoză. Dextrina, care este o substanță gumoasă, se găsește în cantități mici în miere, dar face ca mierea să fie atât de digerabilă.

Cele mai recente studii arată că polenul din miere conține un complet de 22 de aminoacizi, 28 de minerale, 11 enzime, 14 acizi grași și 11 carbohidrați.

Beneficii naturale și proprietăți curative

Mierea este una dintre cele mai bune surse de căldură și energie pentrru corp. Energia este generată în principal de alimentele pe bază de carbohidrați, iar mierea este una dintre cele mai ușor digerabile forme de carbohidrați. Intră direct în sânge datorită conținutului său de dextrină, iar acest lucru oferă energie aproape instantanee.

În mod tradițional, mierea este o binefacere pentru cei cu digestie slabă. Toate organele din organism răspund favorabil atunci când mierea este mâncată. Mierea este considerată un adjuvant universal pentru toate tipurile de boli, însă în situațiile serioase, este recomandată vizita la un doctor.

O lingură de miere proaspătă, amestecată cu sucul unei jumătăți de lămâie într-un pahar de apă călduță și servită dimineața este un remediu eficient pentru constipație și hiperaciditate. A ține o dietă folosind această rețetă de miere-suc de lămâie este extrem de benefic în tratamentul obezității fără pierderea energiei și a apetitului

Se crede că un amestec de miere și alcool promovează creșterea părului.

Mierea și inima

Mierea este ușor digerată și asimilată; este cea mai bună mâncare dulce, deoarece nu provoacă flatulență și o poate împiedica într-o anumită măsură, promovând activitatea intestinului. Acesta poate fi ușor adăugată la cele cinci mese pe zi, iar medicina tradițională o recomandă în cazurile de arterioscleroză și inimi slabe.

Deoarece nu ar fi înțelept să lași un organ atât de muncitor ca inima fără hrană pe parcursul orelor lungi ale nopții, medicina tradițională recomandă să serviți, înainte de culcare, un pahar de apă cu miere și suc de lămâie și de asemenea, să o serviți acest suc la trezire noaptea. Mierea este recomandată inclusiv pentru durerea cardiacă și palpitația inimii.

Miere și anemie

Mierea este remarcabilă în construirea hemoglobinei în organism, care se datorează în mare parte fierului, cuprului și manganului conținut în acesta. Medicina tradițională recomandă beneficiile mierii în tratamentul anemiei, deoarece ajută la menținerea echilibrului corect al hemoglobinei și al corpusculilor roșii din sânge.

Mierea și sănătatea pulmonară

Mierea este foarte benefică în sprijinul sănătății pulmonare și în tratamentul tuturor dezechilibrelor plămânilor. O cană de miere ținută sub nasul unui pacient cu astm bronșic va ajuta la respirație ușoară și mai adâncă. Acest lucru se datorează faptului că mierea conține un amestec de alcooli și ulei eteric, iar vaporii eliberați de ele sunt liniștitori și benefici pentru pacienții cu astm. Factorul terapeutic este eficient dacă aerul care circulă deasupra miereii este inhalat, iar apoi mierea este mâncată. Unii experți recomandă miere veche de un an pentru bolile respiratorii.